BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens vervalt per 2025

Van Vliet Bedrijfswagens
Henk van Vliet
Henk van Vliet
Eigenaar, In- en verkoop en bedrijfswageninrichting
25 april, 2023

Vanaf 2025 vervalt de BPM-vrijstelling voor ondernemers bij het kopen van een nieuwe bedrijfswagen. Dit betekent dat bij de aanschaf dan de BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) in zijn geheel betaald moet worden. Dit is een mooi moment om tegen het licht te houden welke behoefte er eigenlijk is voor je bedrijfswagen?

Heb je wel zo’n grote of kleine bedrijfswagen nodig zoals je nu rijdt? Is een elektrische bedrijfswagen haalbaar qua actieradius en oplaadmogelijkheden? Het kan zijn dat de technieken nog niet ver genoeg zijn om een oplossing aan te bieden met een nul-emissie uitstoot.

Wat te doen? Een optie is om de huidige bedrijfswagen in goede staat met een bedrijfswagen refresh te updaten. De bedrijfswagen is dan nog te gebruiken tot 01-01-2027 (Euro 5) of 01-01-2028 (Euro 6).

Een andere optie is om voor 2025 een nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen en gebruik te maken van de huidige vrijstelling. Hierdoor bespaar je zo duizenden euro’s besparen op de aanschafprijs. Nu nog een nieuwe diesel aanschaffen kan dus een optie zijn. Let op! Een nieuwe bedrijfswagen diesel geregistreerd vanaf 01-01-2025 mag niet in een emissie zone. Alle voertuigen geregistreerd vanaf 01-01-2025 moet nul emissie uitstoot hebben voor gebruik in emissie zone. Lees meer over de overgangsregeling voor diesel bedrijfswagens!

Wel een nieuwe bedrijfswagen nodig maar niet de bedrijfsmiddelen daarvoor inzetten? Financial lease van een bedrijfswagen kan de oplossing zijn!

Uitzondering elektrische bedrijfswagens

Voor elektrische bedrijfswagens verandert er per 2025 voorlopig niets. Voor de aankoop hiervoor hoeft ook vanaf 2025 geen BPM te worden betaald. Vanaf 2025 wordt deze namelijk berekend op basis van de uitstoot van CO2.