Overgangsregeling voor dieselbestelauto’s

Van Vliet Bedrijfswagens
Henk van Vliet
Henk van Vliet
Eigenaar, In- en verkoop en bedrijfswageninrichting
3 mei, 2023

Vanaf 1 januari 2025 introduceren 30 tot 40 Nederlandse steden en Schiphol een zero-emissiezone (ZE-zone), waar dieselbestelauto’s en -vrachtauto’s in principe niet meer mogen rijden. Om ondernemers tegemoet te komen, is er een overgangsperiode ingesteld voor dieselvoertuigen.

De overgangsregeling verschilt voor bestelauto’s en vrachtauto’s, en binnen de laatste categorie is er weer een onderscheid tussen opleggertrekkers en bakwagens. Het is belangrijk voor ondernemers om te weten welke regeling van toepassing is op hun wagenpark om onaangename verrassingen te voorkomen.

Overgangsregeling voor dieselbestelauto’s:

De overgangsregeling voor dieselbestelauto’s is als volgt:

  • Bestelauto’s met Euroklasse 5 hebben tot 1 januari 2027 toegang tot de ZE-zones.
  • Bestelauto’s met Euroklasse 6 hebben tot 1 januari 2028 toegang tot de ZE-zones.

Vanaf 1 januari 2028 moeten alle bestelauto’s in een ZE-zone uitstootvrij zijn.

Overgangsregeling voor dieselvrachtauto’s:

Voor dieselvrachtauto’s ziet de overgangsregeling er weer anders uit:

  • Opleggertrekkers met een Euro 6-motor die na 1 januari 2017 op kenteken zijn gezet, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZE-zones.
  • Bakwagens (geen opleggertrekkers) met een Euro 6-motor die na 1 januari 2020 op kenteken zijn gezet, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZE-zones.

Heb je bakwagens met een euro 6-motor die bijvoorbeeld in 2019 op kenteken zijn gezet, dan mag je hiermee straks dus niet de ZE-zones in. Vanaf 1 januari 2030 moeten alle vrachtauto’s die in een ZE-zone rijden uitstootvrij zijn.

Voertuigen die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet

Let op: voertuigen die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet en nodig zijn voor gebruik in ZE-zones, moeten zero emissie aan de uitlaat zijn. Dit betekent dat nieuwe dieselbestelauto’s en -vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, de ZE-zones niet in mogen, ongeacht de euronorm.

Kortom: wie vanaf 1 januari 2025 een ZE-zone in wil met een nieuwe bestel- of vrachtauto (dus met een kenteken dat op of ná 1 januari 2025 is afgegeven), moet een elektrisch of waterstof-elektrisch aangedreven voertuig hebben.

Zero emissie-kentekencheck

Wil je weten of jouw dieselvoertuig onder de overgangsregeling valt en tot wanneer je voertuig toegang heeft tot de ZE-zones? Gebruik dan de ‘Zero emissie-kentekencheck‘.

Let op: dit artikel is gebaseerd op informatie van https://www.evofenedex.nl/kennis/vervoer/duurzaam-vervoer/zero-emissiezones/mag-jouw-dieselvoertuig-de-binnenstad-nog-in-vanaf-1. Er kunnen geen rechten aan deze informatie ontleend worden!

Artikel laatst aangepast op 03-05-2023