Zware ladingen vervoeren? Overweeg bestelwagen op C rijbewijs

Renault Master zware ladingen
Henk van Vliet
Henk van Vliet
Eigenaar, In- en verkoop en bedrijfswageninrichting
14 december, 2023

Als ondernemer weet je als geen ander dat de laadruimte van je bestelwagen vaak tot de rand gevuld is met gereedschap en materialen. Maar wat als je bestelwagen met al deze lading het toegestane maximumgewicht bereikt? Dit vormt een nieuwe uitdaging waar veel ondernemers mee te maken krijgen de komende tijd. In dit artikel bespreken we de dilemma’s en keuzes waarmee ondernemers worden geconfronteerd als het gaat om het kiezen van de juiste bedrijfswagen voor hun bedrijf.

Blijven rijden op diesel of overschakelen naar elektrisch?

Een van de eerste beslissingen waar ondernemers voor staan, is of ze zo lang mogelijk blijven rijden op diesel of overschakelen naar een elektrische bestelwagen. Elektrische voertuigen hebben vaak een zwaarder eigen gewicht vanwege de accu’s, wat invloed kan hebben op het laadvermogen. Maar ze bieden ook voordelen op het gebied van duurzaamheid en toegang tot emissievrije zones in steden. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen laadvermogen en milieuvriendelijkheid, afhankelijk van je bedrijfsbehoeften.

Aanpassen van de werkwijze

De minst praktische optie is het overwegen van de werkwijze. Als het maximumgewicht van je bestelwagen een beperking vormt, kan het nodig zijn om minder lading mee te nemen. Dit kan leiden tot efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte.

Het C rijbewijs overwegen

Voor sommige ondernemingen en werknemers kan het haalbaar zijn om een C rijbewijs te behalen. Met een C rijbewijs kun je een bestelwagen aanschaffen die zwaarder is dan wat met een B-rijbewijs is toegestaan. Hierdoor heb je geen problemen met laadvermogen en kun je profiteren van de BPM-vrijstelling voor trucks.

Een voorbeeld is de Renault Master met een laadcapaciteit van 1625kg. Daarnaast heeft Van Vliet Bedrijfswagens de mogelijkheid om APK zwaar te keuren en het inbouwen / keuren van een tachograaf.

Zero-emissie zones en de toekomst van bedrijfswagens

Het is belangrijk om vooruit te denken, aangezien zero-emissie zones in Nederlandse steden een groeiende trend zijn. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle trucks in deze zones nul emissie uitstoten om toegang te krijgen. Dit betekent dat ondernemers moeten anticiperen op deze veranderingen en overwegen hoe ze hun wagenpark kunnen aanpassen om aan deze eisen te voldoen.

Als ondernemer sta je voor belangrijke beslissingen met betrekking tot je bestelwagens. Het kiezen van de juiste bestelwagen is essentieel om efficiënt en in overeenstemming met de wet te kunnen blijven werken. Overweeg de opties zorgvuldig en neem contact op met experts zoals Van Vliet Bedrijfswagens voor advies op maat. Samen kun je de beste keuzes maken voor de toekomst van je bedrijf en je wagenpark.