Welke werkbus heb ik nodig?

Over Van Vliet Bedrijfswagens
Henk van Vliet
Henk van Vliet
Eigenaar, In- en verkoop en bedrijfswageninrichting
2 juni, 2023

Als je als ondernemer op zoek bent naar een nieuwe werkbus, zijn er verschillende belangrijke afwegingen die je moet maken. Van het type brandstof tot de laadcapaciteit en van het comfort tot de functionele opties, het maken van de juiste keuzes is essentieel om de ideale werkbus te vinden die voldoet aan jouw specifieke behoeften. Bij Van Vliet Bedrijfswagens geven we graag maatwerk advies. Iedere situatie vraagt namelijk om een andere aanpak! In dit artikel delen we handige tips om je te helpen bij het kopen van een werkbus!

Praktische afwegingen

Brandstoftype:
Diesel, elektrisch of waterstof? Bij de keuze voor het brandstoftype van je werkbus is het belangrijk om te overwegen welke optie het beste past bij jouw behoeften en de aard van je werkzaamheden. Dieselvoertuigen hebben over het algemeen een lange actieradius en zijn geschikt voor lange afstanden. Elektrische en waterstofvoertuigen zijn milieuvriendelijker en kunnen interessant zijn als je veel in stedelijke gebieden werkt en toegang wilt hebben tot emissiezones en mogelijke subsidies.

Laadcapaciteit en gewicht van belading:
Denk goed na over wat je allemaal wilt vervoeren in je werkbus en bepaal de benodigde laadcapaciteit. Houd rekening met het gewicht van de belading om ervoor te zorgen dat je werkbus geschikt is voor je specifieke taken.

Comfort en zitcomfort:
Als je veel kilometers maakt, is het belangrijk om te investeren in comfort. Denk aan ergonomische stoelen, verstelbare stuurkolom en een comfortabele cabine. Een goede zithouding kan vermoeidheid verminderen en het rijplezier verhogen.

Personenvervoer en trekgewicht:
Bepaal hoeveel personen je wilt kunnen vervoeren in je werkbus. Als je regelmatig medewerkers meeneemt, zorg er dan voor dat er voldoende zitplaatsen beschikbaar zijn. Daarnaast, als je van plan bent om een aanhanger of een caravan te trekken, controleer dan het maximale trekgewicht van de werkbus.

Toegankelijkheid van het dak:
Als je van plan bent om extra lading of materialen op het dak te vervoeren, zorg er dan voor dat het dak van de werkbus gemakkelijk benaderbaar is. Denk aan het installeren van een imperiaal of een ladder om veilig en efficiënt gebruik te maken van de ruimte bovenop de bus.

Functionele opties:
Bedenk welke specifieke opties en accessoires nodig zijn om je werkbus functioneel te maken. Denk aan een standkachel om de cabine op te warmen tijdens koude periodes, een omvormer voor nachtwerkers om elektrische apparaten van stroom te voorzien, en andere handige bedrijfswagen inrichting die je werkzaamheden vergemakkelijken.

Financiële afwegingen

Budget:
Bepaal vooraf je budget en houd hier rekening mee bij het selecteren van een werkbus. Vergelijk verschillende modellen en prijsklassen om een weloverwogen keuze te maken.

Leef- en werkomgeving:
Informeer jezelf over eventuele overgangsregelingen en emissiezones in jouw werkgebied. Controleer of er subsidies beschikbaar zijn voor milieuvriendelijke voertuigen, zoals elektrische of waterstofbussen, die voldoen aan bepaalde emissienormen.

Zakelijk gebruik en fiscale aspecten:
Overweeg of de werkbus alleen zakelijk gebruikt zal worden en in aanmerking komt voor btw-aftrekbaarheid en geen bijtelling voor privégebruik. Let op de fiscale waarde van de bus als deze wel in de bijtelling valt.

Financial of operationeel lease:
Bedenk of je gebruik wilt maken van een financiële leaseconstructie waarbij je de eigenaar van de werkbus wordt na afloop van het leasecontract, of van een operationele lease waarbij je de werkbus huurt voor een bepaalde periode. Vergelijk de voorwaarden en kosten van beide opties om de meest geschikte keuze te maken.

Conclusie: Bij het kopen van een werkbus is het belangrijk om praktische en financiële aspecten in overweging te nemen. Door deze tips in acht te nemen en je goed te informeren, kun je de juiste werkbus kiezen die perfect aansluit bij jouw werkzaamheden en voorkeuren. Bij Van Vliet Bedrijfswagens helpen wij je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw werkbus. Kom langs op onze locatie in Maarsbergen, onze deuren staan (bedrijfs)wagenwijd voor je open.