Investeren in bedrijfswagens, elektrisch of diesel?

Van Vliet Bedrijfswagens
Henk van Vliet
Henk van Vliet
Eigenaar, In- en verkoop en bedrijfswageninrichting
10 januari, 2024

Als ondernemer of bestuurder van bedrijfswagens sta je voor een belangrijke beslissing: investeer je in een dieselvoertuig of maak je de overstap naar elektrisch rijden? De keuze die je maakt, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van je bedrijf. In dit artikel gaan we dieper in op deze beslissing en bieden we praktische overwegingen en een voorbeeldcasus om je te helpen bij het nemen van de juiste stappen.

Het diesel dilemma

Dieselvoertuigen zijn al jarenlang de standaard in veel wagenparken, maar er is een kantelpunt op komst. Vanaf 2025 is het in Nederland niet meer mogelijk om nieuwe dieselvoertuigen aan te schaffen die kunnen rijden in Zero Emissie (ZE) zones. Alle informatie hierover lees je in ons artikel “Overgangsregeling voor dieselbestelauto’s.”

Dit betekent dat dieselvoertuigen geleidelijk uit het stedelijk gebied zullen verdwijnen. Als jouw bedrijf voornamelijk in ZE zones opereert, is het dus essentieel om na te denken over een vervangingsplan.

Elektrische bedrijfswagens

Elektrische bedrijfswagens worden steeds aantrekkelijker. Ze stoten geen schadelijke emissies uit en passen perfect in de duurzaamheidsstrategie van veel bedrijven. Maar voordat je de sprong naar elektrisch rijden maakt, zijn er enkele belangrijke overwegingen.

Laadinfrastructuur

Een cruciaal aspect is de beschikbaarheid van laadinfrastructuur in jouw regio of dat van je personeel. Zijn er voldoende laadpalen om jouw elektrische vloot op te laden?

Laadpalen installeren bij je personeel thuis is een optie. Alleen wat gebeurt er als een van je werknemers zijn baan opzegt?

Voorbeeldcasus: Maatwerk per ondernemer

Laten we een voorbeeldcasus bekijken om de besluitvorming te verduidelijken. Stel, je hebt een wagenpark van 8 voertuigen, waaronder één Euro 4 diesel, twee Euro 5 diesel en zes Euro 6 dieselvoertuigen. Je onderneming voert langdurige projecten uit in stedelijke gebieden met ZE zones. Wat zijn je opties?

  • Euro 6 voertuigen geregistreerd voor 2025 mogen tot 01-01-2028 de ZE zones in en kunnen tot 2025 nog worden aangeschaft zonder BPM.
  • Euro 5 kunnen na 31-12-2026 niet meer in ZE zones rijden, maar kunnen nog steeds worden ingezet op buitengebieden.
  • Euro 4 Bestelauto’s hebben geen toegang tot ZE zones.
Overgangsregeling
Bron: https://www.opwegnaarzes.nl/bedrijven/voorbedrijven/overgangsregelingen

Het is dus raadzaam om de oudere voertuigen te vervangen door Euro 6-modellen als elektrische nog niet toereikend is.

Voor je voertuigen die je moet kunnen gebruiken in de ZE zones moet je analyseren welk percentage van je vloot echt toegang moet hebben. Voor kleinere ladingen in de stad kan een Renault Kangoo Electric een ideale keuze zijn, met mogelijkheden voor veilige opslag van goederen/gereedschap. Deze bedrijfswagen heeft een kleine parkeerruimte nodig in de stad. Met een groter voertuig kan er eventueel een unit geplaatst worden voor veilig opslag van goederen/gereedschap.

De markt blijft in beweging. Er zijn ook benzine/hybride voertuigen op de markt, maar deze kunnen een andere fiscale behandeling krijgen en duurder zijn in onderhoud. Daarnaast hebben deze voertuigen een uitlaat en gaan dus niet toegestaan worden in ZE zones.

Maatwerk per ondernemer met Van Vliet Bedrijfswagens

Elke ondernemer en werkomgeving is uniek, en de juiste keuze voor jouw wagenpark hangt af van vele factoren. Blijf dus flexibel en pas je wagenparkstrategie aan naarmate de markt en regelgeving evolueren.

Bedrijfswagen diesel of elektrisch

Bij Van Vliet Bedrijfswagens begrijpen we dat deze beslissingen complex kunnen zijn. Wij zijn hier om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes en om te zorgen dat jouw wagenpark klaar is voor de toekomst. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en maatwerkoplossingen die aansluiten bij jouw bedrijf en doelen.